Istraživanje: Gubitak pamćenja kod Alzheimerove bolesti mogao bi se spriječiti?

Istraživači su došli do novog otkrića u liječenju Alzheimerove bolesti - no tretman se mora odviti prije nego što počnu sami simptomi bolesti. Rana intervencija je ključna, te stručnjaci navode da nećemo moći naći lijek za Alzheimerovu bolest ako tretiramo pacijente tek kada dobiju simptome.  

Naime, novi znanstveni članak objavljen u časopisu “Alzheimer’s & Dementia” iznosi novo razumijevanje kako se bolest razvija, što može započeti čak desetljeće prije nego što osoba počne gubiti pamćenje. Znanstvenici su našli dokaz da bolest počinje kada se moždani neuroni počnu dijeliti, što je neuobičajeno nakon rođenja. Neuroni umiru i tako započinje proces koji dovodi do stvaranja plakova u mozgu.

Rana intervencija je ključna. Glavni znanstvenik projekta George Bloom navodi kako nikad nećemo moći naći lijek za Alzheimerovu bolest tretirajući pacijente tek kad imaju simptome. No, s ovim znanjem o tome kako bolest počinje, mišljenje je da je moguć preventivni tretman: metamantin, odobreni lijek s minimalnim nuspojavama. Pacijenti s biomarkerima za Alzheimera, no bez simptoma, mogli bi lijekom izbjeći bolest.

Također je poznato da se za prevenciju demencije preporuča korištenje aspirina. Naime, aspirin se kao nesteroidni  protuupalni lijek pokazao korisnim u prevenciji Alzheimerove bolesti. Kod starijih osoba koristi se kao lijek protiv zgrušavanja krvi. Omogućujući tako bolju prokrvljenost, znanstvenici smatraju da sudjeluje u boljoj oksigenaciji mozga ostvarujući protektivni učinak. Osim toga ima i antiinflamantorno djelovanje te tako može ublažiti nastajanje ateroskleroze.

Više o istraživanju pročitajte na ovoj poveznici.