Novo istraživanje: simptomi demencije pogoršavaju se u zimskom razdoblju?

Najnovije istraživanje pokazuje da promjena godišnjih doba ima značajan utjecaj na spoznaju kod starijih osoba. Prema rezultatima, zima može uzrokovati mjerljiv pad mentalne sposobnosti. Već je poznato da godišnja doba imaju neku moć nad našim mozgovima, primjerice u obliku sezonskog afektivnog poremećaja.To je vrsta depresije koja se uglavnom javlja tijekom zimskih mjeseci. Slično tome, neke su studije zaključile da se početak shizofrenije najvjerojatnije pojavljuje zimi, dok su druge studije pokazale sezonsku varijaciju u pamćenju i pažnji. 

Iz tih razloga su kanadski istraživači odlučili provjeriti da li i Alzheimerova bolest ima “vremensku” komponentu. Naime, ako se simptomi zaista mijenjaju tijekom cijele godine, to bi moglo biti važno i za dijagnozu i za upravljanje stanjem bolesti. Rezultati tima sada su objavljeni u časopisu PLOS Medicine.

Kognitivno funkcioniranje tijekom godišnjih doba

Da bi istražili utječu li godišnja doba na demenciju, znanstvenici su skupili podatke od 3.353 starijih odraslih osoba u SAD-u, Kanadi i Francuskoj. Neki su sudionici s dijagnozom Alzheimerove bolesti, dok drugi nisu primili dijagnozu.

Nakon što su podaci analizirani, postalo je jasno da je prosječno kognitivno funkcioniranje bilo bolje tijekom ljeta i jeseni nego tijekom zime i proljeća. Razlika je izračunata kao ekvivalent od 4,8 godina normalnog kognitivnog pada.

U skladu s tim, tijekom zime i proljeća, više je vjerojatno da će sudionici ispuniti kriterije za demenciju ili kognitivno oštećenje nego u ljeto ili jesen.  Zapravo, u hladnijim mjesecima, sudionici su s većom vjerojatnošću (31%) spadali u raspon za dijagnozu. 

Kada su znanstvenici uspoređivali razine proteina povezanih s Alzheimerom i aktivnost gena, pronašli su još jednu značajnu interakciju. Razine relevantnih bjelančevina i gena pronađenih u cerebrospinalnoj tekućini sudionika mijenjaju se tijekom sezona.

Ako se ovi rezultati potvrde, oni bi mogli biti važni za način na koji se upravlja demencijom. Autori studije objašnjavaju:

Može postojati vrijednost povećanja kliničkih resursa povezanih s demencijom zimi i ranog proljeća kada su simptomi vjerojatno najizraženiji. Ako spromjena godišnjih doba uistinu utječe na demenciju, ona također može ponuditi informacije o tome kako se bolest razvija, te, ti nalazi također otvaraju vrata novim putovima liječenja Alzheimerove bolesti. 

Naravno, rezultati istraživanja još se moraju potvrditi, a bilo je i nekih ograničenja poput činjenice da su svi sudionici živjeli u područje sjeverne polutke i testirani su samo jednom godišnje.

No, čini se da hladniji mjeseci zaista pogoršavaju simptome demencije i smanjuju kognitivnu sposobnost starijih osoba.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322979.php