Koronavirus - kako možemo zaštititi osobe s demencijom?

Koronavirusom može se zaraziti svatko, no prema dosadašnjim podacima starije osobe u dobi iznad 60 godina spadaju u rizičnu skupinu razvijanja težih i pogubnih simptoma. Centar za prevenciju bolesti navodi da su starije odrasle osobe i one s kroničnim bolestima u većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze Covidom-19. Pod posebnim rizikom su dakle i osobe s demencijom. Mozak osobe s demencijom svaki dan je pod svojevrsnim “napadom”. Kako je mozak zapovjedni centar za ostatak tijela, to uključuje i imunološki sustav koji je oslabljen kod osoba s demencijom. Na koji način ćemo njih zaštititi?

Zadnjih dana često čujemo krilaticu budimo odgovorni prema sebi i drugima. Jedino tako možemo spriječiti širenje virusa. U sveopćoj panici i naletu raznih informacija, bitno je da ne zaboravimo na naše voljene starije osobe, kao i osobe s demencijom. Teško je dati odgovor i točne upute kako se u potpunosti zaštititi jer se situacija mijenja iz dana u dan, iz sata u sat. No, postoje generalni savjeti kojih bi se trebali pridržavati.

Ukoliko su vaši voljeni smješteni u domu za starije osobe, poštujte odluke Doma i preporuke Ministarstva vezano za zabranu posjeta. Zabrana posjeta je za dobro vaših voljenih osoba jer su oni najranjivija skupina u trenutačnoj situaciji. Posljedice virusa najteže su, čak i smrtonosne, za starije osobe. Svojom neodgovornošću mogli biste ugroziti sve stanare doma za starije osobe. Iako zabrana posjeta stvara određenu neugodu i nezadovoljstvo jer ne možete vidjeti svoje voljene, postoje i drugi načini da stupite s njima u kontakt na siguran način (npr. organiziranje video poziva). To posebno vrijedi za osobe s demencijom jer je njima jako bitan kontakt i dodir. Iz tih razloga, potrebno je naći druge načine kako ostvariti kontakt. Socijalna izolacija ionako je veliki problem kod starijih osoba, te je zato izolacija u ovoj situaciji dvosjekli mač. Stoga se savjetuje da osobe dugoročno svakako ostanu barem u telefonskom kontaktu s obitelji i prijateljima. 

Što se tiče starijih osoba koji žive u vlastitom domu, vaših roditelja i susjeda, pobrinite se da imaju sve što im treba (hrana, lijekovi) kako ne bi morali izlaziti iz kuće. U Zagrebu je oformljena hvalevrijedna inicijativa na društvenim mrežama gdje su se građani organizirali kako bi pomogli svojim starijim sugrađanima.

Mjere opreza:

Vrlo lako je slušati upute da osobe peru ruke, međutim kad se radi o osobama s demencijom to i nije baš lako, zar ne? Nažalost, ljudi oko nas i šira javnost nisu s tim upoznati i ne mogu razumijeti probleme s kojima se susrećete.

Kod osoba koje se opiru pranju ruka, dobro je koristiti umirujući glas kojim im korak po korak objašnjavate tu aktivnost. Preporuča se upaliti i umirujuću glazbu u pozadini. Učinite tu aktivnost ugodnom za njih - koristite toplu vodu i mirisni sapun koji vole.

Naravno, na snazi i dalje stoje uobičajene upute poput nedodirivanja lica rukama. Čak i nama je dovoljno teško se prisjetiti stalno slijediti te upute, tako da pridobiti osobe s demencijom da čine iste stvari čini kao nemoguća misija jer nemaju svjesnost i sposobnost da kontroliraju impulse. 

Imajte na umu: bez obzira što vi nemate nikakve simptome - nemojte misliti da se korona događa nekom drugome. Zaštitite sebe i svoje najmilije, pogotovo starije ljude koji spadaju u najrizičniju skupinu.