Ljetne vrućine su posebno opasne za osobe s demencijom - evo zašto i kako ih možete zaštititi

Nikome, a posebno ne starijim osobama, nije preporučljivo izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 16 sati. Oprezni moraju biti osobito srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i drugih demencija te drugih kroničnih bolesti, glavna je preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Starije osobe su najugroženija skupina u ekstremnim vremenskim uvjetima iz razloga što im je smanjena sposobnost reguliranja tjelesne temperature. Naime, u starosti se usporava rad našeg mozga, te starijoj osobi postaje sve teže reagirati na temperaturne promjene. Kod osoba s demencijom, problem se može još više pogoršati jer mogu zaboraviti piti dovoljno tekućine i nositi prikladnu odjeću. Dehidracija i visoka tjelesna temperatura mogu dovesti do veće zbunjenosti i nemira što doprinosi pogoršanju simptoma demencije.

Zašto su starije osobe i osobe s demencijom u većoj opasnosti od vrućina?

Kako zaštititi osobe s demencijom od vrućina?

Znakovi upozorenja:

Što učiniti ako vidite ove znakove?

Pazite na svoje voljene starije osobe, posebice osobe s demencijom jer oni najčešće nemaju percepciju ni osjećaj za vrijeme, i često se prekomjerno oblače jer im je “hladno” iako je vani vruće. Imajte na umu da ste vi ti koji morate paziti da se prikladno oblače i unose dovoljno tekućine jer oni to sami ne mogu. Podsjećamo vas da ne koristite tehnike svađanja ili uvjeravanja jer će to samo pogoršati situaciju, već pročitajte naše upute za lakšu i uspješniju komunikaciju.

Izvori:

https://www.parcprovence.com/effects-of-summer-heat-on-individuals-with-dementia/

https://dementia.livebetterwith.com/blogs/advice/hot-stuff-warm-weather-advice-for-people-with-dementia

https://www.huffingtonpost.ca/alzlive/hot-temperatures-alzheimers-seniors_b_9616558.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAD-j5Qha7hHk3Zw9CLhAf0vjFkxhD5H4LQeU0KCSVzgczssjku_jsThkIff5_SzoUldQiGIhaIiRjH-ldiP6Y4jGQFQH5EcvDmXPFxRP8q9_eW8cwLZ9jf7hzHa1_c1c9bu2z0Jp1u-Hb7ETqDbg-1V95kHPYgeKBPZHSWtaMtnz