Infekcije mokraćnog sustava kod osoba s demencijom

Jedan od vodećih uzroka smrti kod osoba s Alzheimerovom bolešću je upravo urinarna infekcija. To je i jedan od najvećih problema s kojim se skrbnici susreću. Takve infekcije mogu ubrzati napredovanje demencije, zbog čega je ključno za skrbnike da shvate kako prepoznati i ograničiti rizike za dobivanje urinarne infekcije kod starijih osoba. Osobe s demencijom ne mogu nam reći da imaju urinarnu infekciju jer one to ne znaju. Takve infekcije dovode do toga da osobe s demencijom naglo postanu “zločeste” te nam se mogu činiti poprilično “zatupljene” kao da nisu prisutni ili su vrlo brzo izgubili sposobnost pamćenja. Takve simptome često pripisujemo demenciji, no moguće je da su takva ponašanja uzrokovana nedijagnosticiranom urinarnom infekcijom koja može kobno završiti ukoliko se ne tretira na vrijeme. 

Što je infekcija mokraćnog sustava ili urinarna infekcija?

Upala (infekcija) mokraćnog sustava najčešće je bakterijska upala koja nastaje kada bakterija inficira organe urinarnog trakta - mokraćnu cijev, mjehur, mokraćovod, a može se proširiti i na bubrege. Većinu upala urinarnog trakta uzrokuje bakterija Escherichia coli (E. coli), koja dolazi iz probavnog trakta i ulazi putem mokraćne cijevi. Kod starijih ljudi, mišići mjehura slabe, a to uzrokuje slabije pražnjenje mjehura i/ili inkontinenciju. U oba slučaja, rizik od upale urinarnog trakta se povećava. Također, zbog slabijeg imuniteta, stariji ljudi često ne razviju visoku temperaturu uslijed upale, što dodatno otežava prepoznavanje bolesti.

Zanimljivo je da se kod starijih osoba s urinarnom infekcijom često pogrešno dijagnosticira demencija ili Alzheimerova bolest, jer uroinfekt može oponašati simptome tih bolesti. Također, između 30 do 40 posto starijih bolesnika s ozbiljnom infekcijom ne pokazuju značajne simptome infekcije zbog nemogućnosti imunološkog sustava da odgovori na infekciju zbog učinaka starenja. Kako se bakterija u mokraći širi u krvotok, rezultat može biti zbunjenost i druge kognitivne poteškoće. Iznenadni početak ovih simptoma trebao bi dovesti do toga da se istraži moguća urinarna infekcija. 

Da li je to urinarna infekcija ili početak demencije?

Infekcije mokraćnog sustava mogu pogoršati simptome demencije, ali urinarna infekcija ne mora nužno signalizirati demenciju ili Alzheimerovu bolest. 

Bitno je da znate ukoliko vaša voljena starija osoba počne pokazivati simptome demencije, to ne mora značiti da zapravo ima demenciju. Naime, kada starija osoba počne djelovati zbunjeno ili dezorijentirano, to nije uvijek znak Alzheimerove bolesti - osobito ako je promjena iznenadna. Alzheimerovoj i drugim demencijama obično je potrebno nekoliko godina da postanu vidljive i započinju s malim promjenama. Zbunjenost je uobičajeni znak urinarne infekcije kod starijih osoba. Uobičajena medicinska stanja mogu uzrokovati da starije osobe iznenada pokažu simptome slične demenciji ili da se postojeći simptomi demencije značajno pogoršaju. Jedna od najčešćih je infekcija mokraćnog sustava. Padovi, nedavna inkontinencija ili gubitak apetita također mogu biti znakovi infekcije.

S druge strane, urinarne infekcije mogu uzrokovati uznemirujuće promjene u ponašanju za osobu koja boluje od Alzheimerove bolesti. Ove promjene, nazvane delirijum, mogu se razviti za samo jedan do dva dana. Simptomi delirija mogu biti u rasponu od agitacije i nemira do halucinacija ili zabluda. Urinarna infekcija može uzrokovati zbunjenost i druge simptome demencije kod starijih osoba. Naime infekcija predstavlja određeni stres za tijelo. Taj stres može rezultirati zbunjenošću i naglim promjenama u ponašanju starijih osoba. Bilo koji stres, fizički ili emocionalni, često će pogoršati demenciju.

Simptomi urinarne infekcije

Svatko tko je u mladosti iskusio infekciju mokraćnog sustava zna da ima različite fizičke simptome, kao što su bol, pečenje i pritisak. To često nije slučaj kod starije osobe. Često ne postoji niti jedan od ovih simptoma. Umjesto toga, starije osobe mogu patiti od tihih urinarnih infekcija jer „normalni“ znakovi ne postoje. Nema boli ili pritiska koji potiče mlađe ljude da traže liječenje, a bez liječenja urinarna infekcija može ubrzo postati opasna po život. Ostali početni simptomi koje starija osoba možda neće imati su: zamućen urin, krv u urinu, neugodan miris urina, često mokrenje, groznica, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, noćno znojenje i drhtanje, mučnina.

Za starije osobe simptomi infekcije su: zbunjenost, halucinacije, agresija, uznemirenost, česti padovi ili povlačenje iz socijalne interakcije s drugima. Skrbnici često percipiraju ove simptome kod starijih osoba kao početak ili pogoršanje demencije i na mnogo načina se čini kao da je. Međutim, ako osoba nije u mogućnosti izvršiti zadatke koje su mogli obaviti prije dva dana ili je odjednom značajno dezorijentirana, tada bi trebalo posumnjati na urinarnu infekciju. Malo je vjerojatno da je uzrok tome demencija. Drugi simptom urinarne infekcije je povećanje inkontinencije, ali čak i ako je taj simptom odsutan, nagla promjena kognitivnih sposobnosti trebala bi vas motivirati da se obratite liječniku.

Nemojte pretpostavljati da je vaš liječnik svjestan da urinarna infekcija kod starijih osoba može oponašati demenciju. Ako vaša voljena osoba ima naglu promjenu u kognitivnim sposobnostima ili inkontinenciji, onda inzistirajte na analizi urina. 

Kako možete značajno smanjiti šanse za dobivanje urinarne infekcije? 

Obratite pozornost…

Kao skrbnici, vi ste ti koji se morate brinuti o zdravstvenom stanju osobe s demencijom te pratiti simptome jer ih oni ne znaju izraziti riječima. Kako bi uopće spriječili pojavljivanje urinarne infekcije, potrebno je redovito raditi kontrolne analize urina, kako bi se moglo reagirati na vrijeme. Skrbnik mora obratiti pozornost na eventualne promjene boje i mirisa urina, kao i na učestalost mokrenja i količinu izlučenog urina. Ukoliko postoje bilo koji od osnovnih simptoma navedenih u popisu, potrebno je što prije napraviti pretragu urina. Ako se infekcija prepozna na vrijeme, može se liječiti antibioticima. Nemojte sve simptome koje uočite kod osobe s demencijom pripisivati njihovoj bolesti. Moguće je da prolaze kroz još neka teška stanja poput bolnih infekcija, ali to prolazi nezapaženo jer se oni ne znaju izraziti te se počnu neprilagođeno ponašati, a vi takvo teško stanje smatrate rezultatom demencijom. 

Ove informacije odnose se samo u obrazovne svrhe. Preporučujemo da se prije svake odluke savjetujete sa svojim liječnikom koji zna konkretnu situaciju i zdravstveno stanje oboljele osobe.


Izvori:

https://www.birminghamtimes.com/2017/10/urinary-tract-infections-can-be-dangerous-in-older-people-heres-what-you-need-to-know/

http://www.homesweethomecareinc.com/senior-health/elderly-silent-uti/

https://www.alzheimersreadingroom.com/2017/01/alzheimers-health-an-undetected-urinary-tract-infection-can-kill-an-alzheimers-patient.html

https://alzheimerova-bolest.blogspot.com/2016/11/upale-urinarnog-trakta-alzheimer.html