Najbolji online testovi za otkrivanje demencije: saznajte pati li vaš član obitelji od demencije!

Postoji nekoliko testova dostupnih na internetu koji će vam pomoći da saznate pati li vaš član obitelji od demencije. Ovi testovi namijenjeni su da daju obiteljima dovoljno informacija kako bi znali trebaju li zatražiti profesionalno liječničko mišljenje. Zapamtite da ovi testovi nisu dizajnirani za konačno postavljanje dijagnoze demencije već se za formalnu dijagnozu mora se otići kod liječnika. 

  • Test crtanja sata 

Ručno crtanje sata jedan je od najjednostavnijih testova koji možete napraviti istog trenutka jer vam je potrebna samo olovka i papir. Vrlo je koristan u otkrivanju blagog kognitivnog oštećenja, demencije ili Alzheimerove bolesti. Ovaj test demencije može pomoći vama, ili vašem liječniku, razlikovati normalno starenje i moguću demenciju.  Ako sami provodite test i rezultati vam budu sumnjivi ili zbunjujući, posavjetujte se sa svojim liječnikom kojem ćete pokazati nacrtani sat. 

Upute za test:

Korak 1: Dajte pacijentu list papira.

Korak 2: Objasnite pacijentu da nacrta sat sa brojčanikom, a zatim kazaljke sata tako da one pokazuju vrijeme, npr. 11:15 (jedanaest sati i petnaest minuta)

Bodovanje:

KRUG - 1 bod ukoliko je krug nacrtan 

BROJEVI - 2 boda ukoliko su svi brojevi dobro napisani i raspoređeni; 1 bod ukoliko su svi brojevi dobro napisani, a nisu dobro raspoređeni 

KAZALJKE - 2 boda ukoliko su obje kazaljke dobro nacrtane, različite dužine i pokazuju na zadane brojeve: 1 bod ukoliko obje kazaljke pokazuju na zadane brojeve, ali su pogrešne dužine ILI 1 bod ukoliko jedna kazaljka pokazuje na dobar broj i dobre je dužine ILI 1 bod ukoliko je nacrtana samo jedna kazaljka i pokazuje na dobar broj (npr. na 11 za jedanaest i petnaest).

Rezultati: 5 bodova – uredan nalaz; 0-4 bodova – nalaz govori u prilog poremećaja pamćenja; pacijenta potrebno uputiti na daljnje ispitivanje.

  • Mini test za procjenu mentalnog stanja 

Na stranici Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest također se može naći test za procjenu mentalnog stanja. Prvo su postavljena su pitanja za procjenu orijentacije - koliko je sati, koji je dan, datum itd. Zatim se moraju imenovati tri predmeta koja pokažete osobi npr. sat, olovka, ključ. Slijedi procjena pozornosti i računanja te pamćenja (tako što trebaju ponoviti ranija tri predmeta u prethodnom pitanju). Gledaju se također govor i pisanje rečenica. Objašnjen test, pitanja i bodovanje možete pronaći stranici Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

  • The SAGE Test 

Ovaj test za demenciju često se preporuča za testiranje pamćenja te je pouzdan alat za procjenu pamćenja i kognitivne sposobnosti. SAGE test je pismeni ispit od 15 pitanja (kviz) koji se koristi za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti. Istraživanja pokazuju da će ovaj test testirati četiri od pet osoba (80%) s problemima pamćenja. Nalazi koji potvrđuju valjanost testa bili su objavljeni u znanstvenom časopisu Alzheimer Disease and Associated Disorders. Rezultate testa trebao bi procijeniti liječnik, no upute za objašnjenje rezultata postoje na istoj stranici i vrlo su jednostavne. Test se rješava 10-20 minuta.

Možete ga riješiti na sljedećoj stranici gdje ćete spremiti test na svoje računalo i isprintati ga te ga potom rješavati: SAGE TEST.

  • Mini-Cog test 

Ovo je jednostavan test koji traje samo 3 minute i koristan je u otkrivanju blažeg kognitivnog oštećenja, demencije ili ranog stadija Alzheimerove bolesti. Istraživanje je pokazalo da je točnost testa 83%.

Ovdje možete pogledati test: Mini Cog test.