Preporučene ideje i aktivnosti za osobe oboljele od demencije

Preporučene ideje i aktivnosti za osobe oboljele od demencije

Alzheimerova bolest i srodne demencije postepeno uzrokuju nedostatak motivacije i interesa kod starijih osoba, te oni prestaju sudjelovati u bilo kakvim aktivnostima i druženjima s obitelji i prijateljima. To se naziva apatija. Apatija je riječ koja opisuje gubitak interesa, motivacije i/ili upornosti. Osoba s demencijom može razviti apatiju i osjećati se nemotiviranom da učini bilo što.

Jako je važno održati zainteresiranost osobe i njihove hobije te međuljudske odnose jer se time smanjuje utjecaj na oštećenje pamćenja što vodi boljoj kvaliteti života.

Ne znate koje aktivnosti biste im predložili i kako ih uvjeriti da sudjeluju u njima? Na umu treba imati da aktivnosti moraju biti korisne, a ne samo služiti ispunjavanju vremena. Promislite o hobijima i interesima koje su oboljele osobe imale u prošlosti, te pokušajte s njima. Te hobije će trebati prilagoditi i preoblikovati da budu praktični i sigurni za oboljele osobe. Međutim, može se dogoditi da aktivnosti u kojima je osoba nekada uživala, postanu frustrirajuće i neželjene jer ih osoba više ne može izvesti kao prije i zato se osjeća loše i neuspješno.

Donosimo vam popis nekih ideja i stimulirajućih aktivnosti koje možete pokušati predložiti oboljeloj osobi, od vrlo jednostavnih do težih, ovisno o stadiju demencije.

Aktivnosti za osobe s demencijom

1. Kuhajte ili pecite zajedno. Neka to budu jednostavni recepti.

2. Očistite kuću. Obrišite prašinu, operite pod, složite oprano rublje, sve ono što će pomoći osobi da se osjeća korisno. Oni volje ponavljajuće i jednostavne radnje.

3. Pokušajte i sa pletenjem ili crtanjem. Neka budu jednostavni alati i uzorci. Primjerice, u domu mogu šivati stolnjake, pokrivala za invalidska kolica, hodalice, pokrivače za vrećice od katetera itd. Također mogu raditi božićne čestitke i slično.

4. Tehnika prisjećanja – odaberite temu koja je osobi zanimljiva (posao, obitelj, hobiji, škola) i vidite koju priču će vam voljeni ispričati. Vrlo dobro se sjećaju svoje prošlosti.

5. Prepoznavanje predmeta – stavite u torbi više predmeta koje će osobe vidjeti i zatim im dajte da opipaju jedan predmet i pogode koji je.

6. Pronađite knjige koje je osoba prije voljela.

7. Pročitajte novine.

8. Pustite glazbu ili pjevajte pjesme. Igrajte glazbeni bingo – nek pogode pjesmu.

9. Terapijski psi – naravno ako osoba voli životinje.

10. Radite nešto u vrtu ili posjetite botanički vrt.

11. Pogledajte obiteljske snimke i slike. Pokažite im slike poznatih osoba i glumaca iz njihovog vremena i neka pokušaju pogoditi ime osobe.

12. Pokušajte složiti slagalicu i igrajte igre riječima – neka se sjete što više riječi koje počinju na neko slovo ili neka opisuju neke sličice i riječi ili pak dovršavaju poznate narode izreke. Možete igrati i igru vješala – jer vrlo jednostavno mogu pogađati slova.

13. Napišite imena ispod svake slike u albumu.

14. Dodavanje lopticom ili balonom u kasnijim stadijima bolesti.

Senzorna stimulacija u kasnijim fazama demencije:

Osoba za koju se brinete osjeća se posebno uzrujano ili nemirno. U ovoj fazi mogu se boriti s komunikacijom i radije komuniciraju putem dodirivanja ili gledajući stvari.

Ideje za aktivnosti:

• Neke od naših najsnažnijih sjećanja pokreće miris, pa pogledajte možete li pronaći stare parfeme ili predmete koji mogu izazvati sjećanja u osobi s demencijom. Također možete dobiti posebne mirisne kartice koje su poboljšane s određenim mirisima kako bi se potaknuo razgovor.

• Projektne slike ili obojena svjetla na zidu pružaju vizualnu stimulaciju.

• Pronađite stavke koje se osjećaju dodirom, a uz to su zanimljjive. Meke igračke ili materijali mogu biti umirujući i zanimljivi za ljude u kasnijim fazama demencije.

• Pustite neku opuštajuću glazbu, možda prije spavanja, kako biste potaknuli osjećaj smirenosti i spokojnosti.

• Pokretanje osjećaja smirenosti i zadovoljstva, poboljšanje raspoloženja i smanjenje tuga i depresije, kao i poticanje razgovora.

• Ako nudite mirise aromaterapije, odabire one koje će biti osobito opuštajući, poput lavande ili jasmina i potaknite ih da razgovaraju o tome kako se osjećaju zbog tog mirisa.

Imajte na umu…

Budite svjesni fizičkih osobina – uzmite u obzir da li se osoba umara brzo ili ima poteškoće sa vidom, sluhom i izvođenjem jednostavnih pokreta. Izbjegavajte izazovne aktivnosti.

Ako se starija osoba opire nekoj aktivnosti, uzmite pauzu. Poslije možete pokušati ponovno, ili upitajte osobu na koji način bi oni promijenili tu aktivnost, a da im se sviđa.

Zapamtite da se morate usredotočiti na proces aktivnosti, a ne na rezultat. Ono što je važno je da oboljela osoba uživa u tome i da se osjeća korisno i produktivno.

Što voli raditi vaša voljena osoba koja ima demenciju? Voljeli bismo čuti vaše prijedloge.

Photo: https://lifechangeseldercare.com/activities-top-tips-hobbies-and-activities-for-seniors-with-dementia/

Povezani članci
Naučite kontrolirati svoju ljutnju dok brinete o osobi s demencijom Naučite kontrolirati svoju ljutnju dok brinete o osobi s demencijom
Briga i skrb o osobi s demencijom je jako izazovna zbog čega često dovodi do ljutnje kod osobe s demencijom, ali i kod člana obitelji ili njegovate...
Ispadi bijesa i ljutnje - kako mogu smiriti osobu s demencijom? Ispadi bijesa i ljutnje - kako mogu smiriti osobu s demencijom?
Jedna od najneugodnijih situacija za obitelji, skrbnike ili formalne njegovatelje osoba s demencijom su njihovi iznenadni, bijesni ili ljutiti “isp...
20 pitanja koja objašnjavaju zašto su osobe s demencijom agresivne! 20 pitanja koja objašnjavaju zašto su osobe s demencijom agresivne!
Donosimo vam 20 odličnih pitanja koja daju detaljan uvid u to zašto su osobe s demencijom sklone agresiji i kako se one zapravo osjećaju. Pitanja b...
Sindrom zalazećeg sunca - zašto navečer uvijek postanu uznemireni? Sindrom zalazećeg sunca - zašto navečer uvijek postanu uznemireni?
Jeste li primijetili da osoba s demencijom uvijek postane “problematična” u kasnim popodnevnim satima? Odjednom je nemirna, ljuta i tjera ljude iz...
“Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji “Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji
Promjene mozga koje nastaju uslijed demencije mogu uzrokovati halucinacije, deluzijeili paranoju. Paranoja ili lažna uvjerenja uobičajena su osobin...
Zašto osobe s demencijom odjednom postanu agresivne i što možete reći kako bi smirili situaciju? Zašto osobe s demencijom odjednom postanu agresivne i što možete reći kako bi smirili situaciju?
Agresivnost u demencijijedan je od najtežih izazova s kojima se bori obitelj, ali i stručnjaci i djelatnici u domovima za starije. Neće sve osobe...
Božić i demencija u vrijeme koronavirusa Božić i demencija u vrijeme koronavirusa
Božićni praznici ispunjeni su veseljem, smijehom i uspomenama. No, ako u obitelji imate osobu s demencijom, upravo vrijeme blagdana može biti jako...
Poteškoće s gutanjem i žvakanjem kod osoba s demencijom - zašto prestaju jesti i kako im pomoći? Poteškoće s gutanjem i žvakanjem kod osoba s demencijom - zašto prestaju jesti i kako im pomoći?
Kako demencija napreduje, bolest polako pogađa i područje mozga koje kontrolira gutanje. U uznapredovaloj demenciji osoba može teško i slabo gutati...
Što odgovoriti osobi s demencijom kada kaže da želi ići kući? 5 tehnika koje vam mogu pomoći pri rješavanju problema Što odgovoriti osobi s demencijom kada kaže da želi ići kući? 5 tehnika koje vam mogu pomoći pri rješavanju problema
Ukoliko brinete za osobu s demencijom, sigurno ste se često puta susreli s problemom da osoba želi ići kući, stalno želi ići doma ili mora na put t...
Halucinacije kod osoba s demencijom - uzroci i moguća rješenja Halucinacije kod osoba s demencijom - uzroci i moguća rješenja
U procesu skrbi o osobi s demencijom možda ste doživjeli trenutke kada osoba kaže da je upravo vidjela svog mrtvog supruga kako prolazi kroz prozor...