Savjet plus: Ne pitajte osobu s demencijom sjeća li se vas ili vašeg imena!

Nemojte pitati svog prijatelja ili bližnjeg koji je obolio od demencije sjeća li se vašeg imena - osobito ako je ta osoba vaš roditelj, supružnik ili član obitelji. Velika je vjerojatnost da ćete ih time osramotiti ako vas trenutačno ne mogu smjestiti i sjetiti se vašeg imena. Uz to, vaše ime nije ni važno. Važno je ono što oni osjećaju prema vama. Ovo također možete upotrijebiti ako ste profesionalno osoblje u staračkom domu. Podijeliti ćemo s vama sljedeću istinitu priču stručnjakinje za skrb o demenciji koja će vam objasniti navedeno:

“Alicia je plesala u hodniku i pozdravljala svih. Njen sin Nick je sjedio pored nje. Nick je vjerojatno bio najbolji njegovatelj/skrbnik kojeg sam upoznala. Ne samo da je često posjećivao majku već je važno kako ju je posjećivao. Bio je strpljiv i ljubazan te je stvarno razumio što je to skrb o demenciji, razumio je pozadinu svega.

Alicia je bila “vrckasto zbunjena”. Mislila je da je drugačija godina nego što je, voljela je plesati i pjevati i uživala je u životu.

Jednog dana sam im prišla u hodniku i rekla joj je da imamo u dvorani jednog pijanista i nek dođe pjevati ako želi. Odgovorila: “ Da, moj muž je odličan pjevač”-misleći na sina.

Nick se nasmijao i nije ju ispravio. Kasnije sam ga pitala misli li njegova majka često da je on njen muž? Odgovorio je nešto što neću zaboraviti:

“Ponekad sam ja njen sin, ponekad sam svoj brat, ponekad sam svoj tata, a nekad samo prijatelj. Ali ona uvijek zna da me voli.”

Vidimo da je Nick shvatio kako demencija funkcionira. Njegova majka mislila je da je 1960.godina te ga nije ni mogla smjestiti u svoj život i vremensku crtu.

Zaključak je da se ne radi o tome da vas vaša voljena osoba s demencijom ne prepoznaje je i ne može se vas sjetiti, već vas ne može smjestiti u svoje vrijeme i svoju stvarnost koja je drugačija od naše. Ono što je važno je kako se osjećaju kad ste tu.

Izvor:  http://www.dementia-by-day.com/post/176246136320/timelineremember