Što zapravo želi osoba s demencijom, a ne može vam reći riječima?

Onaj trenutak kada netko oboli od demencije, u cijelosti se mijenja život te osobe, ali i svih osoba oko nje. Ako imate poteškoća s razumijevanjem oboljele osobe, nemate dovoljno empatije, ili ste na rubu živčanog sloma, evo par savjeta koji vam mogu pomoći.

Prvo i osnovno je da pokušate gledati stvari i život iz perspektive osobe koja boluje od demencije. Stavite se u tuđe cipele, kao u životu kad vam je teško razumijeti nečije razloge i uzroke ponašanja, uzmite sekundu i uđite u njegove cipele. To će riješiti puno više nego što mislite. Ovo je ono što vam oboljela osoba govori ili pokušava reći, a vi ne čujete:

Zato kad vam je teško uvijek se sjetite ovih rečenica koje osoba sigurno misli, i u vama će se probuditi bar trunka olakšanja i ljubavi da nastavite dalje.

Budite sretni što ste dio života oboljele osobe, jer upravo ste vi ti koji ih možete potaknuti da i dalje sudjeluju u životu. U tom procesu možda otkrijete da i vi sudjelujete u životu više nego ikad prije. To je ljepota takve povezanosti - svatko od nas može vidjeti drugu osobu i osjetiti da je viđen od strane drugog, svatko od nas prešao je granicu izolacije te smo krenuli naprijed i rastemo kao osobe. Nadahnjujemo, ohrabrujemo jedni druge u vezi sa sobom, jedni s drugima i sa svijetom oko nas. Na taj način svatko od nas će se zauvijek promijeniti kao osoba.