Terapija s lutkama za osobe s demencijom

Terapija s lutkama je nova, kontroverzna metoda koja se prakticira u domovima za starije diljem svijeta. Lutke umiruju osobe s demencijom, podižu njihovo samopouzdanje, pomažu im da komuniciraju s ostalima, a često rješavaju i probleme s osobama koje su sklone lutanju. Mnogo je slučajeva gdje se starije osobe s demencijom povežu s dječjom lutkom i cijelo vrijeme je drže uz sebe i brinu se o njoj. Mnogo je i nesuglasica da li je to prihvatljivo ili ne jer ne bismo htjeli tretirati starije osobe kao djecu. Neki kažu da to nije bitno jer sreća koja se tad vidi u očima osobe s demencijom, nadilazi sve te ako je lutka ta koja predstavlja nešto pozitivno i umirujuće za osobu, onda smo s tim u redu. 

Osobe koje boluju od demenciju obično drže lutke kao bebe, presvlače ih, pjevaju im, a ponekad ih i hrane. Nitko ne zna da li oni misle da je to prava beba. No, činjenica je da kad osobe imaju tu lutku uz sebe, prestaju biti agresivne i uznemirene.

Prednosti terapije lutkama

Stručnjaci navode kako su lutke alternativa lijekovima, a uz to pomažu kod angažiranja osoba koje više ne mogu sudjelovati u mnogim aktivnostima. 

Osobe s Alzheimerovom bolešću često se dosađuju i postaju depresivni te nesretni jer više u ničem ne sudjeluju. U trenutku kad više ne mogu sudjelovati na kreativnim aktivnostima i radionicama, ili vježbama za pamćenje, još uvijek mogu držati lutku ili plišanu životinju.

Skrbnici ih ne potiču u tome da su lutke prave bebe, te ne žele infantilizirati starije osobe, već samo žele biti s osobama tamo gdje one jesu i komunicirati s njima na način koji je njima smislen. Vrlo je malo istraživanja o ovakvoj terapiji, ali neka pokazuju da terapija lutkama zaista može smanjiti potrebu za lijekovima, poboljšati komunikaciju i smanjiti tjeskobu.

Osoblje u domovima zna koristiti lutke kako bi započeli razgovor s oboljelim osobama postavljajući im pitanja poput: Koliko djece imate? Da li ste prvo imali dječaka ili djevojčicu? Kako je to biti majka, što je najbolje u majčinstvu?”

Za neke stanare doma, jedino vrijeme kad komuniciraju s osobljem je kada drže lutku u rukama. 

Zapamtite - preporuča se da osoba samo uoči lutku te ju izabere (primjerice u trgovini igračkama), nemojte joj vi samo dati neku lutku u ruke. Imajte na umu da morate imati i zamjensku lutku ukoliko se ova izgubi što može dovesti do šoka i uznemirenosti kod oboljele osobe. Nemojte lutku direktno nazivati lutkom ili živim bićem. Ako joj je osoba dala ime, koristite to ime.

Zašto su neki protiv terapije lutkama?

Stručnjaci koji ne odobravaju terapiju s lutkama, argumentiraju to time da su osobe s demencijom odrasle osobe i tako ih žele tretirati. Smatraju da moramo poštovati dostojanstvo osobe. U skrbi za osobe s demencijom pokušava se ne koristiti obraćanje osobama kao da su djeca, mijenjanje i usporavanje glasa, pa bi tako i lutke mogle doprinijeti tome da se osoba gleda na ponižavajuć, "slatki" način, a ne kao odrasla osoba s problemom pamćenja. Također se ne preporučuje korištenje lutki bez znanja obitelji koja bi mogla biti protiv toga i smatrati da ustanova ne cijeni njihovog člana obitelji.

Zaista je moguće da terapija lutkama, iz razloga što može infantilizirati odrasle, nosi puno stigme vezane za demenciju od koje pokušavamo pobjeći. No, mogu li se ovi nedostaci mjeriti sa svim prednostima terapije?

Zaključno...

Uzmimo u obzir da ovakva terapija može biti vrlo korisna za neke ljude - osobito za one koji se mogu lako uznemiriti ili opsesivno koračati.

Imati lutku ... nudi im sidro ili osjećaj privrženosti u vremenu neizvjesnosti. Mnoge osobe s demencijom povezuju lutku sa svojim mlađim danima kad su se imali o nekome brinuti.

To je kreativni način nošenja sa situacijom u kojoj su sada. Zašto onda ne bismo osobama s demencijom omogućili nešto što ih čini sretnima i zadovoljnima? U trenutku kad više ne mogu sudjelovati na kreativnim aktivnostima i radionicama, ili vježbama za pamćenje, još uvijek mogu držati lutku ili plišanu životinju koja njima puno znači i odvodi ih u njihov svijet sigurnosti.


Izvor: https://www.alzheimersreadingroom.com/2016/10/alzheimers-care-baby-dolls-calm.html?fbclid=IwAR28-YuMsHatcCPVJezAnjlkDIWvnHSWCwClqrk21hJAY8S65SOkS6_6eGo