Glazba radi čuda za osobe s demencijom!

Glazba je vrlo moćno sredstvo komunikacije, što je od velikog značenja za osobe koje su izgubile sposobnost verbalnog izražavanja, poput osoba s Alzheimerovom bolešću. Glazba naglašava postojeće snage i osobnost pojedinca što vašem voljenom može pomoći da se opet osjeća kao osoba koja je bio prije bolesti. Naime, oboljele osobe više ne mogu komunicirati s vama, niti se izraziti na bilo koji način, a tu uskače glazba jer ona nadilazi dominantne verbalne aspekte funkcioniranja mozga. Pogledajmo sljedeći primjer:

Bilo je stvarno teško natjerati ju da se spremi ujutro. Nije htjela jesti, obući se, ili uopće se dignuti iz kreveta. Obitelj je bila iscrpljena.

Jednog jutra kćer dotične pokušala je s glazbom. U pozadini je upalila glazbu kako bi samu sebe razveselila dok pokušava obući majku. Na njeno iznenađenje, glazba je nenadano djelovala i na majku - razbudila ju je i stvorila dobro raspoloženje te nije bilo problema s oblačenjem. 

Da li vam je poznat prethodni scenarij? Ukoliko se brinete za osobu oboljelu od demencije, sigurno ste upoznati s navedenim problemima. Zato je korisno znati da se muzikoterapija pokazala kao najefikasnija kreativna metoda u radu s oboljelima od Alzheimerove bolesti i srodnih demencija. Mnoge su prednosti glazbe u radu s oboljelima od demencije znanstveno dokazane i provjerene. 

Možete ju koristiti na način da probudite osobe u dobrom raspoloženju, kao pomoć pri hranjenju, kao pomoć pri uspavljivanju i tuširanju ili pak za tjelovježbu i rekreaciju. 

Upravo iz ovih razloga vrlo je korisno ubaciti glazbu u okruženje osoba koje stanuju i u domovima za starije. Pokazalo se da glazba poboljšava raspoloženje, čime pridonosi kvaliteti života starije osobe. 

Savjet je da to bude glazba koju je osoba s demencijom slušala u mladosti, to će ih razveseliti na način na koji ne možete ni zamisliti.

Istraživači tvrde da glazba može poboljšati sudjelovanje, društvene i emocionalne sposobnosti i vještine, smanjiti probleme u ponašanju i djelovati kao poticaj za prisjećanje i jezične vještine za osobe s demencijom. Osim toga, pokazalo se da su glazbene intervencije učinkovita alternativa lijekovima i fizičkim ograničenjima u upravljanju problema ponašanja povezanih s demencijom. 

Vanjski faktori kao što su glazba, ritam, ponavljanje, ritual i prisnost pomažu stimulaciji kognicije i naglašavaju postojeće snage i osobnost pojedinca što vašem voljenom može pomoći da se opet osjeća kao osoba koja je bio prije bolesti.

Kako funkcionira glazba?

Prvo trebamo znati da glazba ima emocionalnu stranu te tako slušanje glazbe može izazvati i probuditi emocionalne uspomene - neke od najmoćnijih uspomena koje imamo.

Drugo, kada ljudi uče i slušaju glazbu, pohranjuju to znanje u proceduralno pamćenje, koje je povezano s rutinama i ponavljajućim aktivnostima. Demencija prvenstveno uništava dijelove mozga koji su odgovorni za epizodno pamćenje tj. ono koje odgovara specifičnim događajima u našim životima, ali ostavlja netaknute događaje koji su povezani s proceduralnim pamćenjem.

Sposobnost glazbe da dotakne naše pamćenje i pogodi nas u srce može značiti da ona može učiniti više nego samo omogućiti oboljelim osobama da dođu do netaknutih sjećanja iz prošlosti. Naime, 2010.godine istraživači su otkrili da su se Alzheimerovi pacijenti puno lakše prisjećali stihova pjesama nakon što su im riječi otpjevane, nego nakon što su im samo izdiktirane riječi. Stoga su znanstvenici natuknuli da bi glazba mogla poboljšati stvaranje novog pamćenja kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, ali je potrebno napraviti još istraživanja. 

Svakako preporučujemo da glazbom pokušate doprijeti do svog voljenog koji pati od demencije. Saznajte koje su im bile najdraže pjesme u mladosti ili koju vrstu glazbe su voljeli, napravite listu te upalite radio. Ukoliko želite smiriti osobu tijekom hranjenja ili oblačenja, pustite glazbu laganijeg ritma. Pratite pokrete osobe i tako zaključite da li im se sviđa to što čuju. Primjerice, vrlo je vjerojatno da će lupkati rukom u skladu s melodijom. Prepustite se glazbi i javite nam svoja iskustva!

Izvor: Vidučić, M. (2017). Značaj kreativnih metoda u radu s oboljelima od Alzheimerove bolesti. Diplomski rad.

Photo: http://alzheimersocietyblog.ca/wp-content/uploads/2012/12/aliveinside11.jpg