Što učiniti kada osobe s demencijom imaju problema s korištenjem toaleta?

Osoba u težem stadiju demenciju može potpuno izgubiti kontrolu nad mjehurom i crijevima. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih osoba s demencijom može imati poteškoće u korištenju toaleta. Naime, osobe ponekad mogu imati problema s prepoznavanjem stvari i uviđanjem dubine predmeta. To može značiti da, iako osoba može vidjeti, možda neće moći prepoznati da je to zaista toalet. Mnogo je lakše ako je zahodska daska vrlo različite i uočljive boje od ostalih elemenata u kupaonici, a crno ili crveno sjedalo lakše će prepoznati oni koji imaju poteškoće u percepciji. 

Nadalje, osoba s demencijom možda se ne sjeća gdje je toalet. Jasan natpis na vratima kupaonice može uvelike pomoći. U ustanovama također može biti korisno ako su vrata toaleta obojena drugačijom bojom od svih ostalih vrata, kako bi bila vidljivija. Kod kuće može pomoći ako su vrata toaleta otvorena. No prije nego otkrijemo korisne savjete i smjernice uz koje će osoba s demencijom lakše koristiti toalet, promotrimo razloge zbog kojih osoba uopće ima problema s korištenjem toaleta.

Razlozi zbog kojih osoba ima poteškoća s korištenjem toaleta mogu biti sljedeći:

 Kada ste otkrili koji od ovih razloga je razlog zašto vaša voljena osoba neuspješno koristi toalet, pronađimo tehniku kojom bi to mogli riješiti.

Savjeti i smjernice uz koje možete riješiti poteškoće s korištenjem toaleta:

Primjer stručnjaka:

Rachel Wonderlin, jedna od vodećih stručnjaka i savjetnika za demenciju, opisala je kako je ona pristupila problemu kada korisnica doma nije htjela sjesti na toalet. Prvo je mislila da je problem u sramu, te je stavila ručnik ispred korisnice dok joj je svlačila hlače. Kada to nije uspjelo, dala joj je da se igra lutkom te joj je tad uspjela skinuti hlače do gležnjeva. Zatim je iz nepovezanih riječi korisnice shvatila da ona ne želi sjesti na toalet jer je tamo rupa. Rachel je uzela svijetloplavi ručnik i stavila ga preko wc školjke. Korisnica je tad sjela na novo plavo sjedalo. Zatim su je lagano malčice podigli i povukli ručnik ispod nje kako bi koristila toalet. Dakle, osobe s demencijom može zastrašivati rupa koju vide u wc školjci te se mogu bojati da će pasti u rupu. Ovo je jedan od kreativnih načina kako to riješiti. Bitno je da dođete do zaključka zašto osoba s demencijom ne želi sjesti na toalet ili ga ne koristi. 

Jako je važno učiniti sve što možemo kako bismo pomogli osobama s demencijom da koriste toalet. Znamo da je to jedan od najprivatnijih dijelova našeg života i vrlo je sramotno kad nešto pođe po zlu. Ako se problemi s toaletom pojave, moramo biti jako osjetljivi i puni razumijevanja prema osobi s demencijom. Također se moramo opredijeliti za otkrivanje uzroka i učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da se ono više ne ponovi. 

Ukoliko vi imate savjet ili tehniku koju ste isprobali, slobodno podijelite s nama.

Izvori: