Što učiniti kada osobe s demencijom imaju problema s korištenjem toaleta?

Što učiniti kada osobe s demencijom imaju problema s korištenjem toaleta?

Osoba u težem stadiju demenciju može potpuno izgubiti kontrolu nad mjehurom i crijevima. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih osoba s demencijom može imati poteškoće u korištenju toaleta. Naime, osobe ponekad mogu imati problema s prepoznavanjem stvari i uviđanjem dubine predmeta. To može značiti da, iako osoba može vidjeti, možda neće moći prepoznati da je to zaista toalet. Mnogo je lakše ako je zahodska daska vrlo različite i uočljive boje od ostalih elemenata u kupaonici, a crno ili crveno sjedalo lakše će prepoznati oni koji imaju poteškoće u percepciji. 

Nadalje, osoba s demencijom možda se ne sjeća gdje je toalet. Jasan natpis na vratima kupaonice može uvelike pomoći. U ustanovama također može biti korisno ako su vrata toaleta obojena drugačijom bojom od svih ostalih vrata, kako bi bila vidljivija. Kod kuće može pomoći ako su vrata toaleta otvorena. No prije nego otkrijemo korisne savjete i smjernice uz koje će osoba s demencijom lakše koristiti toalet, promotrimo razloge zbog kojih osoba uopće ima problema s korištenjem toaleta.

Razlozi zbog kojih osoba ima poteškoća s korištenjem toaleta mogu biti sljedeći:

 • nesposobnost da osoba dovoljno brzo reagira na osjećaj potrebe za korištenje zahoda
 • nemogućnost da na vrijeme dođe do toaleta - npr. zbog problema s otežanim kretanjem
 • nemogućnost izražavanja potrebe da moraju na toalet (ne mogu to iskomunicirati, ne mogu govoriti ili slično)
 • nemogućnost pronalaska, prepoznavanja ili korištenja toaleta. Ako se netko zbuni u svojoj okolini, može urinirati na neprikladnom mjestu (kao što je košarica za smeće ili umivaonik) 
 • ne razumiju vas kad im kažete da trebaju otići na toalet
 • nemogućnost ili zaboravljanje kako obavljati aktivnosti upotrebe toaleta, kao što su svlačenje odjeće i osobna higijena
 • nedopuštanje drugima da im pomažu u odlasku na toalet, možda zbog neugodnosti i srama ili neshvaćanja da im želite pomoći
 • osoba uopće ne pokušava pronaći toalet - razlog može biti depresija, nedostatak motivacije ili zbog toga što je osoba zbunjena i rastresena
 • sramota nakon proživljene neugodnosti, s kojom se osoba bezuspješno pokušava suočiti. To može dovesti do toga da se mokra, zaprljana odjeća ili fekalije sakriju na mjesto gdje ih drugi neće vidjeti. Često se događa da osobe vrše nuždu u posudama od cvijeća ili slično jer ne mogu naći toalet, a to mu je najsličnije.

 Kada ste otkrili koji od ovih razloga je razlog zašto vaša voljena osoba neuspješno koristi toalet, pronađimo tehniku kojom bi to mogli riješiti.

Savjeti i smjernice uz koje možete riješiti poteškoće s korištenjem toaleta:

 • Pomozite osobi prepoznati gdje je toalet. Može vam pomoći znak na vratima, koji uključuje riječi i sliku toaleta. Znak mora biti vidljiv i svijetao kako bi ga se lako vidjelo. Provjerite položaj ogledala u kupaonici. Osobu s demencijom može zbuniti njen odraz u ogledalu te može misliti da je netko drugi već unutra. 
 • Olakšajte osobi da pronađe put do toaleta. Premjestite bilo koji nespretno postavljen namještaj i otvorite sva vrata. Soba i put do wc-a trebaju biti dobro osvijetljeni, posebno noću. Svjetla koja se pale na senzor kretanja u spavaćoj sobi i kupaonici mogu pomoći i noću. Na pod možete postaviti i trake koje svijetle po mraku do toaleta.
 • Neka zahodska daska bude kontrastne boje drugačije od ostalog namještaja. Neki stručnjaci smatraju da bojanje toaletne vode može također pomoći prepoznavanju, što bi moglo pomoći ako osoba zaviri u zahodsku školjku prije nego što je upotrebi. Postavite rukohvate kako bi osobama bilo lakše. 
 • Naravno, jako svjetlo u zahodu pomoglo bi ljudima da vide što je što, ali pripazite da vaše osvjetljenje ne stvara blještavilo i sjene (osobe se mogu preplašiti sjena).
 • Na vodokotlić možete postaviti natpis “pritisni da pustiš vodu” ili slično. Držači za toaletni papir trebaju biti različite boje od zidova i lako dostupni. 
 • Odaberite odjeću za osobu s demencijom koju će biti lakše skinuti kada ide na toalet. Primjerice elastične hlače s gumicom oko struka radije nego hlače na kopčanje ili zatvarač. 
 • Pobrinite se da osoba ima svoju privatnost u kupaonici, ali provjerite da nema poteškoća sa zaključavanjem brava. Da se osoba ne bi zaključala, onemogućite brave ili provjerite možete li ih brzo otvoriti izvana.
 • Ograničavanje količine tekućine koju vaša voljena osoba popije nekoliko sati prije spavanja može smanjiti potrebu za noćnim izletima u kupaonicu. Međutim, pripazite da osoba ne postane dehidrirana. Također, odvratite voljenu osobu od pijenja napitaka sa kofeinskim sastojcima.
 • Sanitarni čvorovi trebaju osobama s demencijom pružiti sigurnost i poticati njihovu samostalnu uporabu što je dulje moguće. Zato su potpuno neprikladne bijelo opločene kupaonice s bijelim umivaonicima i ručnicima te bijelim zahodskim školjkama s bijelim poklopcima. Osim toga, bijele kupaonice djeluju institucionalno. Zato se preporučuje kreiranje njihovog toplog, ugodnog i sigurnog izgleda.
 • Najčešće korištene stvari, kao što su četkice za zube, sapun, šampon i ručnici, trebaju biti lako dostupne i smještene u vidno polje korisnika. Iznad umivaonika postavite dodatnu rasvjetu, ali izbjegavajte fluorescentnu jer ona nedovoljno reproducira boje. 

Primjer stručnjaka:

Rachel Wonderlin, jedna od vodećih stručnjaka i savjetnika za demenciju, opisala je kako je ona pristupila problemu kada korisnica doma nije htjela sjesti na toalet. Prvo je mislila da je problem u sramu, te je stavila ručnik ispred korisnice dok joj je svlačila hlače. Kada to nije uspjelo, dala joj je da se igra lutkom te joj je tad uspjela skinuti hlače do gležnjeva. Zatim je iz nepovezanih riječi korisnice shvatila da ona ne želi sjesti na toalet jer je tamo rupa. Rachel je uzela svijetloplavi ručnik i stavila ga preko wc školjke. Korisnica je tad sjela na novo plavo sjedalo. Zatim su je lagano malčice podigli i povukli ručnik ispod nje kako bi koristila toalet. Dakle, osobe s demencijom može zastrašivati rupa koju vide u wc školjci te se mogu bojati da će pasti u rupu. Ovo je jedan od kreativnih načina kako to riješiti. Bitno je da dođete do zaključka zašto osoba s demencijom ne želi sjesti na toalet ili ga ne koristi. 

Jako je važno učiniti sve što možemo kako bismo pomogli osobama s demencijom da koriste toalet. Znamo da je to jedan od najprivatnijih dijelova našeg života i vrlo je sramotno kad nešto pođe po zlu. Ako se problemi s toaletom pojave, moramo biti jako osjetljivi i puni razumijevanja prema osobi s demencijom. Također se moramo opredijeliti za otkrivanje uzroka i učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da se ono više ne ponovi. 

Ukoliko vi imate savjet ili tehniku koju ste isprobali, slobodno podijelite s nama.

Izvori:

 • https://www.dementia-by-day.com/post/179666232130/toilet
 • https://www.scie.org.uk/dementia/living-with-dementia/difficult-situations/using-the-toilet.asp
 • https://www.alzheimers.org.uk/get-support/daily-living/toilet-accidents-support-advice
 • https://www.arhitekti-hka.hr/files/file/vijesti/2018/Preporuke%20HR%20web.pdf
 • Photo: https://www.independentliving.co.uk/advice/designing-dementia-friendly-bathroom/
Povezani članci
Naučite kontrolirati svoju ljutnju dok brinete o osobi s demencijom Naučite kontrolirati svoju ljutnju dok brinete o osobi s demencijom
Briga i skrb o osobi s demencijom je jako izazovna zbog čega često dovodi do ljutnje kod osobe s demencijom, ali i kod člana obitelji ili njegovate...
Ispadi bijesa i ljutnje - kako mogu smiriti osobu s demencijom? Ispadi bijesa i ljutnje - kako mogu smiriti osobu s demencijom?
Jedna od najneugodnijih situacija za obitelji, skrbnike ili formalne njegovatelje osoba s demencijom su njihovi iznenadni, bijesni ili ljutiti “isp...
20 pitanja koja objašnjavaju zašto su osobe s demencijom agresivne! 20 pitanja koja objašnjavaju zašto su osobe s demencijom agresivne!
Donosimo vam 20 odličnih pitanja koja daju detaljan uvid u to zašto su osobe s demencijom sklone agresiji i kako se one zapravo osjećaju. Pitanja b...
Sindrom zalazećeg sunca - zašto navečer uvijek postanu uznemireni? Sindrom zalazećeg sunca - zašto navečer uvijek postanu uznemireni?
Jeste li primijetili da osoba s demencijom uvijek postane “problematična” u kasnim popodnevnim satima? Odjednom je nemirna, ljuta i tjera ljude iz...
“Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji “Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji
Promjene mozga koje nastaju uslijed demencije mogu uzrokovati halucinacije, deluzijeili paranoju. Paranoja ili lažna uvjerenja uobičajena su osobin...
Zašto osobe s demencijom odjednom postanu agresivne i što možete reći kako bi smirili situaciju? Zašto osobe s demencijom odjednom postanu agresivne i što možete reći kako bi smirili situaciju?
Agresivnost u demencijijedan je od najtežih izazova s kojima se bori obitelj, ali i stručnjaci i djelatnici u domovima za starije. Neće sve osobe...
Božić i demencija u vrijeme koronavirusa Božić i demencija u vrijeme koronavirusa
Božićni praznici ispunjeni su veseljem, smijehom i uspomenama. No, ako u obitelji imate osobu s demencijom, upravo vrijeme blagdana može biti jako...
Poteškoće s gutanjem i žvakanjem kod osoba s demencijom - zašto prestaju jesti i kako im pomoći? Poteškoće s gutanjem i žvakanjem kod osoba s demencijom - zašto prestaju jesti i kako im pomoći?
Kako demencija napreduje, bolest polako pogađa i područje mozga koje kontrolira gutanje. U uznapredovaloj demenciji osoba može teško i slabo gutati...
Što odgovoriti osobi s demencijom kada kaže da želi ići kući? 5 tehnika koje vam mogu pomoći pri rješavanju problema Što odgovoriti osobi s demencijom kada kaže da želi ići kući? 5 tehnika koje vam mogu pomoći pri rješavanju problema
Ukoliko brinete za osobu s demencijom, sigurno ste se često puta susreli s problemom da osoba želi ići kući, stalno želi ići doma ili mora na put t...
Halucinacije kod osoba s demencijom - uzroci i moguća rješenja Halucinacije kod osoba s demencijom - uzroci i moguća rješenja
U procesu skrbi o osobi s demencijom možda ste doživjeli trenutke kada osoba kaže da je upravo vidjela svog mrtvog supruga kako prolazi kroz prozor...