Božić i demencija u vrijeme koronavirusa

Božićni praznici ispunjeni su veseljem, smijehom i uspomenama. No, ako u obitelji imate osobu s demencijom, upravo vrijeme blagdana može biti jako stresno i tužno, pogotovo sada kada zbog pandemije koronavirusa okupljanja donose povećani rizik za širenje virusa, posebno za starije osobe koje pate od nekih težih kroničnih bolesti. Sa znanstvenim informacijama koje su sada dostupne, znamo da u pravilu demencija ne povećava rizik za COVID-19, no opasnost od koronavirusa utječe na ponašanje osoba s demencijom. Također, osobe s demencijom imaju ograničen pristup i mogućnost razumijevanja informacija i činjenica o virusu, što je posebno frustrirajuće za njihove obitelji jer im ne mogu objasniti što se događa, zašto ne smiju biti u bliskom kontaktu, zašto moraju nositi maske i slično. Ukoliko nemate 24-satni nadzor nad osobom s težim simptomima, ona vrlo vjerojatno neće nikad ni prati ruke tj. neće ih znati oprati. Vrlo je teško i objasniti osobi zašto ona ili vi morate nositi masku. Uz to, zaštitna maska doprinosi zbunjenosti osobi jer vas teško prepoznaje i ne razumije što govorite. A ne moramo spominjati, da ukoliko osoba s demencijom dobije koronavirus, ishod će vrlo vjerojatno biti koban.

Uz to, osobe s demencijom i inače tijekom praznika mogu osjećati poseban gubitak zbog promjena koje su doživjeli uslijed bolesti. Istodobno, njihovi skrbnici se mogu osjećati frustrirano jer nastoje održati blagdansku tradiciju, a istovremeno pružiti pravilnu skrb i njegu te se pridržavati sigurnosnih mjera. Kako onda učiniti da se osoba s demencijom osjeća ugodno, da ne bude uznemirena i anksiozna, kako uopće organizirati obiteljsko okupljanje i je li to pametno? Što ako je osoba u domu za starije, a posjeti nisu dopušteni? Pokušat ćemo odgovoriti na ta pitanja u nastavku i nastojati vam pomoći u nošenju s nadolazećom situacijom.

Kako organizirati sigurna obiteljska okupljanja?

Ako osoba s demencijom živi u vašem kućanstvu, morate dobro razmisliti želite li pozivati goste tijekom blagdana. Znamo da vam nitko to ne može zabraniti i napraviti ćete onako kako želite, međutim iako ne znamo mnogo o ovom virusu, najsigurnija opcija bilo bi izbjegavanje blagdanskih okupljanja s osobama izvan vašeg kućanstva. Postoje i drugi načini kako ostati povezan i u kontaktu sa dragim osobama, primjerice:

Smjernice ako ipak odlučite održati obiteljsko okupljanje kod kuće:

Uključite osobu s demencijom u pripreme:

Kako možete pomoći osobi s demencijom ako postane uznemirena ili anksiozna tijekom obiteljskih okupljanja?

Kako mogu ostati u kontaktu sa svojom voljenom osobom koja je u domu za starije, a posjete su zabranjene?

Simptomi COVID-19 kod starijih osoba

Kao i kod ostalih bolesti, simptomi koronavirusa kod osoba s demencijom mogu se razlikovati i moramo dobro paziti i razumijeti njihove promjene u ponašanju. Sve promjene u ponašanju i pogoršanje simptoma demencije trebaju biti analizirane jer mogu biti pokazatelj infekcije virusom. Kada osobe s demencijom imaju simptome koronavirusa, oni mogu uključivati ​​sljedeće:

Na ovoj poveznici možete pročitati detaljnije preporuke Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi HLZ-a, za očuvanje zdravlja osoba s demencijom tijekom pandemije COVID-19 (preporuke za tjelesnu aktivnost, prehranu, spavanje, savjeti za neformalne njegovatelje itd.)

Slobodno nam postavite još pitanja koje imate vezano uz ovu situaciju, a mi ćemo vas pokušati savjetovati i dati vam pravi odgovor. Obratite nam se s povjerenjem na mail: [email protected]

Izvori: