“Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji

“Ti si mi to ukrao!” - Paranoja u demenciji i kako se ponašati u toj situaciji

Promjene mozga koje nastaju uslijed demencije mogu uzrokovati halucinacije, deluzijeili paranoju. Paranoja ili lažna uvjerenja uobičajena su osobina demencije u kasnijoj fazi, ali mogu se pojaviti u svim fazama demencije. Kako to izgleda?

"Uzela mi je džemper! Vidjela sam je. Ukrala ga je! Ta njegovateljica je uzela džemper koji mi je majka isplela!"

No, je li netko zapravo ukrao njen džemper ili joj demencija krade um? Ponekad će vaša voljena osoba koja živi s demencijom povjerovati i tvrditi nešto što vi ne vjerujete. Kada to rezultira neželjenim emocijama poput straha, ljubomore ili bijesa, to nazivamo paranojom. S pojmom paranoja dolazi i osuđivanje od strane drugih i implikacija da je samo naša stvarnost stvarna, a njihova stvarnost i osjećaji nisu. Naime, to im nesvjesno govorimo svaki put kad ih pokušavamo uvjeriti u nešto različito od onoga što misle. Najbolje što možemo učiniti da ublažimo ‘paranoju’ jest odbaciti ovu pretpostavku.

“Krenite od pretpostavke da su "naše dvije stvarnosti obje stvarne premda različite". Za osobu koja doživljava paranoju njihova je stvarnost za njih jednako stvarna koliko je i vaša za vas.”

Paranoja, zabluda, zaboravljanje ili prava krađa?

Osobe s demencijom često postaju paranoične oko krađe njihovih osobnih stvari. Postoji razlog za takvo ponašanje. Osjećaju se ranjivo, posebno u fazama Alzheimerove bolesti ili demencije, kada shvate da se ne mogu sjetiti gdje su im stvari. Ako žele odjenuti džemper koji uvijek visi na određenom mjestu, a njega nema, neće se sjetiti zašto ga nema. Pošto se ne sjećaju da su rekli nekom da ga uzme ili je na pranju. To znači da ga je netko morao uzeti. Krađa je logični zaključak osobe s demencijom za izgubljene ili nestale predmete.

Ovu paranoju oko krađe jednostavno bismo mogli odbaciti kao jednu od frustrirajućih stvari koje su razvili tijekom bolesti, no postoji zabrinjavajuća činjenica da su ponekad u pravu jer su u par navrata djelatnici domova bili ti koji su sudjelovali u krađi. Također, imajte na umu da netko s Alzheimerovom bolešću može imati dobar razlog da djeluje na određeni način. Možda nije paranoičan. Postoje ljudi koji iskorištavaju slabe i starije ljude. Otkrijte pokušava li netko zlostavljati ili krasti osobu oboljelu od Alzheimerove bolesti.

Vrlo često se ipak radi o paranoičnosti osobe koja je povezana s gubitkom pamćenja. Može se pogoršati kako se gubitak pamćenja pogoršava. Na primjer, osoba može postati paranoična ako zaboravi:

 • Gdje su nešto stavili ili odložili - osoba može vjerovati da netko uzima njegove stvari.
 • Da ste skrbnik ili njegovatelj te osobe - možda vam neće vjerovati jer će misliti da ste stranac. Ovdje pročitajte zašto dolazi do toga da vas više ne prepoznaju i što možete učiniti po tom pitanju.
 • Upute koje ste upravo dali - osoba može pomisliti da ju pokušavate prevariti.

Paranoja može biti način na koji osoba izražava gubitak. Osoba može kriviti ili optuživati ​​druge, jer joj se čini da nijedno drugo objašnjenje nema smisla.

Savjeti kako se nositi s paranojom u demenciji:

 • Pokušajte ne reagirati ako vas osoba za nešto krivi. Ostanite smireni.
 • Ne svađajte se s osobom. Ne uvjeravajte ju da niste vi nešto uzeli ili ukrali.
 • Dajte osobi do znanja da je na sigurnom mjestu s ljudima koji ju vole.
 • Nježnim dodirom ruke ili zagrljajem pokažite da vam je stalo i da ju slušate.
 • Objasnite drugima da se osoba ponaša na ovaj način jer boluje od demencije i da su ovo uobičajena ponašanja za koje nije ona kriva.
 • Potražite stvari koje će osobi u tom trenutku odvratiti pozornost, a zatim razgovarajte o onome što ste joj dali. Na primjer, razgovarajte o fotografiji ili uspomeni.
 • Ako osoba s demencijom stalno sumnja da joj nedostaje novac, omogućite joj da male količine novca drži u džepu ili torbici.
 • Pomozite im da potraže predmet, a zatim im odvratite pozornost na drugu aktivnost koju ćete početi raditi (zamolite za pomoć pri slaganju odjeće ili slično, upitajte da li je to njena najdraža majica itd).
 • Pokušajte naučiti gdje su omiljena skrovišta osobe s demencijom za spremanje predmeta za koje se često pretpostavlja da su "izgubljeni".
 • Odgovorite na osjećaj koji stoji iza optužbe, a zatim umirite osobu. Možete pokušati reći: „Vidim da vas ovo plaši; ostani sa mnom, neću dopustiti da ti se nešto dogodi. "
 • Odite na liječnički pregled s osobom da vidite postoje li neki drugi uzroci i medicinski faktori koji potiču paranoju.
 • Pokušajte izbjeći korištenje riječi “paranoja”, i koristite riječ koja opisuje osjećaj iza tog stanja npr. preplašenost, zbunjenost.
 • Ponudite im jednostavan odgovor. Podijelite svoje misli, ali budite jednostavni. Nemojte pretrpavati osobu dugim objašnjenjima ili razlozima.
 • Duplicirajte izgubljene predmete. Ako osoba često traži određenu stvar, imajte ih na raspolaganju nekoliko. Na primjer, ako pojedinac uvijek traži svoj novčanik, kupite dvije iste vrste.
 • Neka njima bitne stvari uvijek budu na vidljivom mjestu. Možete im omogućiti i ormar ili policu koja je samo njihova.

Pod stresom ste i mislite da se ne možete više sami brinuti za osobu s demencijom?

Briga i skrb za nekoga tko ima demenciju, posebice u kasnijim fazama, je jedan od najtežih zadataka koji postoje. Sasvim je normalno da se vi kao njegovatelj ili član obitelji, osjećate iscrpljeno, umorno, frustrirano i pod velikim stresom. Ne morate zbog toga osjećati krivnju jer radite sve što je u vašoj moći i prema vašim mogućnostima, ali taj zadatak u jednom trenutku jednostavno postane nemoguć. Zato se uvijek možete obratiti nama za savjet, a mi ćemo vam pokušati pomoći najbolje što možemo. U međuvremenu, pročitajte naše savjete za obitelji i skrbnike koji su pod stresom.

Također, molimo vas da podijelite svoje iskustvo brige o osobi s demencijom s drugima. Pratite nas na Facebook stranici i tamo komentirajte koje su vam tehnike i strategije najviše pomogle u skrbi za voljenu osobu, te potražite više ideja od drugih njegovatelja. Budimo tu jedni za druge.

Izvori:

 1. https://homecareassistance.com/e-books/dementia-care-guide/try-this-instead-of-antipsychotic-drugs-for-paranoia-in-dementia
 2. https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-and-hallucinations-delusions-and-paranoia
 3. https://www.agingcare.com/articles/alzheimers-theft-paranoia-or-forgetfulness-133383.htm
 4. https://www.yourlifesl.com/you-took-it-paranoia-rummaging-dementia
Povezani članci
Vaši zapisi: kratka priča - Lojzekova kći Vaši zapisi: kratka priča - Lojzekova kći
Milena Lang ne zna što je ručala. Zapravo, ona ne zna je li uopće ručala. „Jesam li ja ručala?“ pita oprezno u deset do dva. „Jesi“, odgovara kći....
Razgovor s djecom o demenciji: važnost razumijevanja i empatije Razgovor s djecom o demenciji: važnost razumijevanja i empatije
Odnos djece prema oboljelima od demencije ovisi, prije svega, o našem odnosu prema oboljelome. Simptomi bolesti su ponekad nemilosrdni i oboljeli m...
Kognitivna rezerva - što je to i kako ju možemo povećati? Kognitivna rezerva - što je to i kako ju možemo povećati?
O čemu ovisi to da se kod nekog brže, a kod nekog sporije razviju simptomi? Teorija kognitivne rezerve temelji se na opažanju da ne postoji izravna...
Alzheimer i komunikacija – kako se ophoditi prema oboljelima od Alzheimerove bolesti Alzheimer i komunikacija – kako se ophoditi prema oboljelima od Alzheimerove bolesti
Demencija, kao posljedica Alzheimerove bolesti, već u samom početku može uzrokovati poteškoće u komunikaciji oboljelih s okolinom, koje se vremenom...
Vaši zapisi: “Ona se ne sjeća, ali se svega sjećam ja” Vaši zapisi: “Ona se ne sjeća, ali se svega sjećam ja”
Objavljujemo predivne riječi jedne kćeri, članice naše online grupe podrške. Riječi s kojima se može poistovjetiti svatko tko ima roditelja s demen...
Životne lekcije koje nas uči Alzheimerova bolest Životne lekcije koje nas uči Alzheimerova bolest
U trenucima iscrpljenosti, svaki će njegovatelj barem ponekad pomisliti kako daje sve od sebe, a ne dobiva ništa natrag. Međutim, to ne može biti d...
Alzheimerova bolest i zadaće njegovatelja Alzheimerova bolest i zadaće njegovatelja
Dijagnoza Alzheimerove bolesti iznenada uvodi obitelj u sasvim nepoznato područje, a potrebe oboljeloga člana ne mogu čekati. Popis zadaća njegovat...
Njegovatelji ostanite pozitivni - ovo su dobrobiti skrbi za osobe s demencijom Njegovatelji ostanite pozitivni - ovo su dobrobiti skrbi za osobe s demencijom
Demencija je teška, progresivna i nezaustavljiva bolest koja utječe na cjelokupni život oboljele osobe, ali i njene obitelji. Uvijek slušamo kako j...
Alzheimerova bolest i uzroci njegovateljskog stresa Alzheimerova bolest i uzroci njegovateljskog stresa
Njega svakog bolesnika je stresna jer podrazumijeva povećanu razinu odgovornosti za drugu osobu, a često i emocionalnu uključenost. Međutim, njega...
Odbijanje odlaska liječniku - kako uvjeriti osobu s demencijom da ode na pregled? Odbijanje odlaska liječniku - kako uvjeriti osobu s demencijom da ode na pregled?
Jeste li primijetili probleme s pamćenjem kod bliskog prijatelja ili člana obitelji? Brinete li se da bi neke od ovih promjena mogle biti povezane...